top of page

USA var skyldigt att slå tillbaka

Artikel i Aftonbladet

Låt en sak stå alldeles klar: USA har inte bara rätten att slå tillbaka mot Usama bin Ladin, utan också skyldigheten att göra det.

Det handlar inte om hämnd för de tusentals som dödades i terrorattackerna mot USA, utan om försvar mot det som kan hända i framtiden. Vi vill inte leva i en värld där massterrorns hot ständigt hänger över oss.

Systematiskt har man sedan den 11 september byggt upp en internationell koalition mot terrorismen. Och man har fått ett kraftigt stöd inte minst i FN.

Två skarpa och starka resolutioner från FN:s säkerhetsråd har etablerat inte bara rätten utan skyldigheten att ingripa mot dem som ansvarar för eller skyddar megaterrorn. De kom efter tre tidigare FN-resolutioner om åtgärder mot talibanregeringen i Kabul för att den skyddade bin Ladin och hans terrorister.

Men de svårigheter man står inför är enorma.

Det handlar i grunden om en konflikt inom islam. Går vi tillbaka i kristendomens historia har vi inte svårt att finna motsvarigheter. Extrema fundamentalister som reagerar mot det moderna och det öppna och som ibland inte skyr några medel. Förklarat krig

Talibanerna och bin Ladin är de ultimativa reaktionärerna mot den moderna världen. De har förklarat krig - officiellt! - mot USA och mot judar. Men deras egentliga mål är alla de muslimer och de muslimska regimer som steg för steg moderniserar, öppnar upp och demokratiserar.

Så är det. Men den svåra och alldeles avgörande uppgiften för USA och alla andra är att se till att det är så det verkligen framstår. Koalitionen mot terrorism kommer att lyckas så länge den har ett brett majoritetsstöd i den muslimska världen med dess 1,2 miljarder människor från Marocko till Indonesien. Förlorar den det majoritetsstödet, riskerar allt att gå mycket, mycket snett.

Fronterna i kriget mot terrorismen är många. Nattens första flygattacker är inte den viktigaste. Den politiska front som byggts upp under de gångna veckorna är den viktigaste.

De insatser som görs mot terrorismens finansiella nätverk är ytterligt viktiga. Det underrättelse- och säkerhetssamarbete som nu byggs upp är på sikt det avgörande. Fick en chans

Talibanerna hade möjligheten att göra sig av med bin Ladin under de gångna veckorna. Ingen väntade sig egentligen att de skulle göra det, men det var rätt och riktigt att ge dem chansen. De tog den inte.

Nu slås det som finns av talibanernas militära installationer ut. Och de sannolikt tomma terroristlägren attackeras samtidigt. Utan nämnvärd brådska kommer detta att fortsätta under en tid. Vi kan utgå från att man kommer att anstränga sig så mycket det går för att undvika oskyldiga civila offer.

Syftet är dels att ge USA möjlighet att fritt flyga över Afghanistan, och dels att skaka om talibanregimen och det skydd för bin Ladin som den erbjuder. Ju mer den skakas, desto mindre blir skyddet för terroristerna, och desto mindre svår blir uppgiften för de specialstyrkor som är den verkliga spjutspetsen i kriget mot terrornätverkens ledning.

Nu öppnas förhoppningsvis luften över Afghanistan för hjälpsändningar. Snart kommer det att vara möjligt att direkt flyga in mat och läkemedel och tält och annat till de miljoner som förtrycktes och svalt redan före 11 september, och som nu ofta tvingas på flykt.

Kanske kommer det snart att vara möjligt att etablera hjälpbaser inne i Afghanistan där också FN kan flyga in hjälp. Det har hitintills inte varit möjligt. Talibanerna har sedan länge förtryckt Afghanistan. Genom att göra landet till en terroristbas har de dessutom förrått sitt eget folk.

Snart kommer de olika militära specialstyrkorna att vara redo till insatser. Kanske kommer deras tysta helikoptrar att etablera baser till och med inne i Afghanistan för att snabbt kunna reagera när man får information om var terroristledare är. Tidsfaktorn är alldeles avgörande.

Samtidigt börjar det politiska arbetet för Afghanistans framtid. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har utsett Algeriets f d utrikesminister Brahimi som sin speciella representant i det politiska arbetet. Det är en klok man. Han är dessutom muslim. Finns risker

Vi har all anledning att stödja den internationella koalitionen mot terrorismen. Men vi vet att alla krig drabbar oskyldiga civila. Och att det alltid finns risker att det inte går som tänkt. Men efter megaterrorns attacker var risken med att inte göra någonting vida större än risken med att göra någonting.

Nu ger vi vårt stöd till den stora majoritet av muslimska regeringar runt om i världen som är en del av koalitionen mot terrorism. Deras styrka och stöd kommer ytterst att vara avgörande.

Utvalda anföranden
Senaste publicerat
Arkiv
Taggar
bottom of page